4 Eylül 2017 Pazartesi

Kadirli'de Anız Yakma Tarihi

Kadirli'li Ziraat Mühendisi İsmet Soyduran Kadirli ilçesinde anız yakma tarihi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Soyduran "Son günlerde Kadirlimizde mısır hasadından sonra, çok yoğun bir şekilde, anız yakmanın zararlarından bahsediliyor. Anız yakmanın tarımsal üretim açısından ne kadar yanlış olduğunu "anızımı yakma, anızıma dokunma"başlığıyla değerlendirdim. Konu'nun bu boyutunu değerlendirmeyeceğim. Bu yazımda, Kadirli de anız yakma ne zaman başladı ve günümüze nasıl geldi bundan bahsedeceğim.
İlçemizde tarımsal üretimimizin 1970''lerin başında pamuk-buğday ekim nöbeti var.Buğday-pamuk ekim nöbeti,1984-85 yıllarına kadar devam ediyor.Bu üretim biçiminde buğday kasım-aralık ayında ekilir, haziran ayında biçilir. Çiftçi firez dediğimiz anızlı tarlayı yakmadan ya hemen sürer,ya da eylül ayında ilk yağmurdan sonra derin bir sürüm yapar. Daha sonra bir kaç kez toprak işlenip, mart ayında pamuk ekimi yapılır. Pamuğun anızı sadece bitkinin gövdesi ve yan dalından ibarettir. Pamuğun yaprakları güz döneminde toprağa düşmüş ve çürümüştür. Pamuğun hasadı ekim ayı sonunda bitmiştir. Pamuğun yerine diskaro(goble) çekilir, toprak buğday ekimine artık hazırdır.1970 ile1985 yılları aralığında ilçemizin yaygın üretim biçimi budur. Bu, buğday-pamuk ekim nöbetinin olduğu dönemde anız yakma yok gibidir.
İlçemizde, 1985 yılında üretimine başlanan, ikinci ürün mısırla anız yakma olayı patlamıştır. 1985'de başlayan buğday-ikinci ürün mısır ekim nöbeti dönemi başlamış, bu dönem 22-23 yıl sürmüştür. Bu buğday-ikinci ürün mısır ekimi döneminde istisnasız tüm tarım alanlarında, buğdayın anızı, toprağı ekime hazırlamak için yakılmıştır. Buğdaydan sonra ekilen mısırın anızı da tekrar yerine buğday ekmek için yakılmıştır. Yani durum şimdikinden daha vahimdir, aynı yıl içinde hem buğday hem de mısır anızı yakılmıştır. Sonra zamanla buğday-ikinci ürün mısırda istenilen gelir elde edilemez hale gelince yılda tek ürün mısır ekimi yapılmaya başlanmıştır. 2007-2008 yıllarında tek ürün mısır ekimi hakimiyet kazanmıştır. (Bu bilgi için başvurduğum meslektaşım ilçe tarım personeli Abdurrahman Türkmen'e teşekkürler.) YILDA TEK ÜRÜN MISIR EKİMİNDE tarlaya mısır mart başında ekilmekte ve hasatı Ağustos ortasında bitmektedir.Tarla tekrar ekim tarihi olan mart başına kadar boş kalmaktadır. Altı ay boyunca boş kalan tarlanın anızının yakılmasını, ben kendimce izahını yapamıyorum. Yılda tek ürün mısır ekenlerin anızı yakması hiçbir şekilde açıklanamaz.
Mısırdan sonra kışlık turp ve ıspanak ekenler tohum yatağını oluşturmak için anızı yakmalarını doğru bulmasam da belki kabul edilebilir bulabilirim. Ama yılda tek ürün mısır ekimi yapanların bu davranışını izahını yapamam.
Çözüm ne olabilir sorusuna gelince.Siyasetçiler anızı yakanlardan da oy alıyorlar. Külünü ve dumanına katlanandan da oy alıyorlar. Sanki bu sorunu sahipleniyormuş gibi de yapıyorlar.Bunun çözümü anız parçalama aletinin yaygın kullanılır hale getirilmesi. Devletin, başta ilçe tarım ve ziraat odası başta olmak üzere çiftçiyi aydınlatması. Ama bu yönlü gayretlerin de yetersiz olduğunu görüyoruz." dedi.

HABER TANIK / RESUL ÖZDİL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder