29 Ağustos 2017 Salı

Çalık, bayram sürecinde tüketicilere uyarılarda bulundu

Diyetisyen Ayşegül Çalık yaklaşan Kurban Bayramında beslenme ile ilgili sorun yaşanmaması için tüketicilere uyarılarda bulundu.

Her Kurban Bayramında birçok kişinin beslenme sorunu yaşadığını dile getiren  Osmaniye Özel İbn-i Sina Hastanesi doktorlarından Çalık, Sabah kahvaltı yapmadan et tüketilmemesi gerektiğini ifade etti.

Çalık, “Bayramlar tüm aile fertlerinin bir araya geldiği, zengin sofraların kurulduğu önemli günlerimizdendir. Özellikle Kurban Bayramı'nda et tüketimi yüksek oranda artmakta, bunun yanı sıra akide şekeri, baklava, çikolata gibi şeker oranı yüksek ve kalorili yiyeceklere meyil artmaktadır.  Bayram süresince beslenme alışkanlıkları birkaç günlük değişikliğe uğramış olsa da diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalarını riske atmaktadır. Bu nedenle sağlıklı beslenme ile ilgili kurallara Kurban Bayramı süresince de dikkat edilmeli, besin gruplarının dengeli dağılımına, porsiyon büyüklülerine ve etlerin saklama koşullarına özen gösterilmelidir.” Dedi.

Etlerin sıcağı sıcağına tüketilmemesi gerektiğini söyleyen Çalık,” Kırmızı et çinko, fosfor, demir mineralleri ve B1, B6, B12 ve A vitaminleri bakımından zengindir. Bumun yanı sıra iyi kalite hayvansal protein içermektedir. Fakat sindirimi zor besinler arasında yer alır. Özellikle yeni kesilmiş hayvanların etindeki sertlik, hem pişirme aşamasında hem de sindirmede zorluklara yol açar. Bilhassa sindirim siteminde bozukluk olan hastalar kurban etlerini sıcağı sıcağına tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra kullanılmalıdır. Kalp damar ve kolesterol hastalıkları bulunanlar sakatat tüketiminden kaçınmalıdır. Kurban etlerinin öğle öğününde tercih edilmemesi gün içerisinde daha iyi metabolize edilmesi açısından uygun olacağını ifade etti.

Kurban etlerini nasıl pişirilmesi konusunda da uyarılarda bulunan Çalık,”Etleri pişirirken ızgara, haşlama, buğulama gibi pişirme yöntemleri tercih edilmeli, kızartma ve kavurmalardan uzak durulmalıdır. Ayrıca etlerin uzun süre pişirilmesi ve yağda kızartılması karsinojenik maddelerin artışına neden olacağı için pişirme süresine ve yöntemine dikkat edilmelidir.

Mümkünse et kendi yağı ile pişirilmeli, yağ ilave edilmemelidir. Izgara ve mangal et pişirilirken et ve kömür arasındaki mesafe 15 cm yi bulmalıdır. Etler çiğ ya da az pişmiş olmamalı, zoonoz hastalıkların bu tür pişmiş etlerin tüketilmesiyle bulaştığını akıldan çıkartılmaması gerektiğini söyledi.

Kurban etleri nasıl saklanması konusunda da bilgiler veren Özel İbn-i Sina Hastanesi Diyetisyeni Ayşegül Çalık, Parçalara ayrılan etler buzlukta -2C'de birkaç hafta, -18C'de derin dondurucuda daha uzun süre saklanabileceğini söyledi.

Çalık, “Et, mikrobiyolojik riski olan bir gıdadır. Çözülme işleminden sonra bazı mikroorganizmalar için üreme ortamı oluşturabilir. Bu durum sağlığı tehdit edebilir ve zehirlenmelere yol açabilir.

Kurban etleri birer yemeklik olacak halde parçalara ayrılmalı (kuşbaşılık, pirzola, biftek, bonfile) , derin donduruculara büyük parçalara halinde atılmamalıdır. Paket olarak yağlı kâğıt ya da buzdolabı poşeti kullanılmalıdır.

Etler çözdürülürken oda sıcaklığında bırakılmamalı, buzdolabında bekletilerek çözdürülmelidir.” Dedi.

HABER TANIK / RESUL ÖZDİL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder